Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.9 af 5 stjerner på Trustpilot

Pasningsvejledning

God færdighæk-pleje kræver ingen ekspertviden, så der er garanti for succes, hvis du blot er opmærksom på og følger vores få gode råd om hækpleje.

Step 1
Vanding
Step 2
Gødning
Step 3
Hækklipning
Step 4
Blomster

Vanding

De første to år efter plantning skal du være opmærksom på at vande din hæk. Herefter har færdighækkens rodnet fået så godt fat i undergrunden, at den kan leve uden din hjælp. Kommer der en ekstrem tørkeperiode på 3. året efter plantning skal du dog også være opmærksom på at vande dette år.

VANDING

Korrekt vanding er nøglen til succes. I filmen nedenfor viser vi dig præcist, hvordan du skal sikre dig, at du får vandet tilstrækkeligt med din drypslange. Vi demonstrerer, hvordan du nemt kan tester, hvor meget du skal vande, for at vande til vækst og ikke kun til overlevelse, som mange desværre kommer til, fordi de tror, at de vander nok. Det varierer nemlig fra have til have, hvor meget vand dine planter skal have og hvor længe du skal vande, fordi jordforhold er forskellige fra have til have.

  • Du skal vande din hæk fra ca. 1. april (knopspring) til 1. november.
  • Det er særdeles vigtigt, at hækken får rigeligt med vand især de første år. Her bør vandingen startes allerede ved knopskydningen i april, hvis det er tørt. I sommerhalvåret skal du vande særligt grundigt.
  • Vi anbefaler, at du vander 1-2 gange om ugen i perioder uden væsentlig nedbør.
  • Vær opmærksom på, at gennemvanding kan kræve helt op til 10-12 liter vand per plante.
  • Du må dog aldrig vande hækken hver dag, da en konstant fugtig jord vil forhindre det naturlige luftskifte i jorden. Derved kommer der ikke ilt ned i rødderne og rodvæksten hæmmes.
  • Du kan med fordel udlægge en drypslange for at reducere vandforbruget og målrette din vanding. Du kan læse meget mere om drypslangen her.
  • Den bedste måde at kontrollere, hvorvidt du har vandet nok eller ej, er ved at få erfaring med hvor meget vand, din færdighæk skal have hjemme hos dig. Det gør du ved at grave et spadestik dybt (30 cm) ved siden af jordklumpen efter endt vanding og tjekke, at jorden er fugtig i fuld dybde af klumpen. OBS! Husk at kontrollere flere steder i rækken af færdighæk, hvis jorden er uens på plantestedet.

vand 2

KONTROLLER OM DU VANDER TILSTRÆKKELIGT

Gødning

Hvis du vil give din færdighæk de bedste betingelser, så skal du sørge for at gøde hækken. Vi anbefaler, at du gøder året hvor du har plantet og de efterfølgende 2 – 3 år.

Færdighæk skal passes som almindelig hæk - med gødning for at sikre tilstrækkelig næring i jorden, så hækken kan vækste. Giv din hæk HORNUM hækgødning to gange årligt; slut april og slut juni. Når du giver HORNUM hækgødning, skal du bruge ca. 1 dl HORNUM hækgødning pr. meter hæk. Strø gødningen ud på jorden langs hækken, så gødningen frigives ovenover det underliggende rodnet. På den måde sikrer du nemt at hækken får den rette næring.
Har du laurbær, liguster eller syren?
Hvis ja, anbefaler vi, at du giver hækken gødning tre gange årligt; d. 1. april, d. 1. juni og igen d. 1. august.
Når du giver gødning, skal du bruge ca. 3,5 dl. (ca. 250 g.) HORNUM hækgødning pr. meter hæk.

Vi anbefaler, at du gøder året hvor du har plantet og de efterfølgende 2 – 3 år.

Gødning

Hækklipning

Det er vigtigt, at du sørger for at klippe din hæk - både for at sikre, at den holdes tæt - hver gang du klipper hækken ét sted, skyder den i to fra det sted du klipper. Det giver altså god forgrening og tæthed at klippe hækken.

Hvornår du skal klippe hækken, afhænger af den specifikke hæktype. De specifikke anbefalinger til hækklipning har vi skrevet ind på alle forskellige hæktyper i sortimentet. Så søg efter din hæktype her, og læs under feltet 'Pleje', hvad vi anbefaler ift. hækklipning.

Størstedelen af vores hæktyper tåler at blive klippet med en elektrisk hækkeklipper, men hvis din hæk er kirsebærlaurbær, så anbefaler vi en almindelig hæksaks, så du ikke at risikerer at flosse de store blade ved klipning.

Blomster

Blomster er smukke at se på - om end bruger hækken også en masse energi på at producere disse og senere udvikle bær. Derfor anbefaler vi på visse hæktyper, at du fjerner blomsterne de første 2 år af hækkens levetid.

Vi anbefaler på visse hæktyper, at du fjerner blomsterne de første 2 år af hækkens levetid. Det anbefaler vi, fordi det er godt, at hækken i stedet centrerer alt sin energi på etablering og vækst i den første tid.

Hvis du har købt en hæktype som eksempelvis Liguster, Laurbær, Tjørn eller en anden hæktype, der blomstrer eller får bær, bør du fjerne både bær og blomster i de første år efter plantning. Vi anbefaler det særligt for ligusteren. Ved andre blomstrende hæktyper som syren er det også anbefalelsesværdigt, men ikke et must.

Det er vigtigt, at du også husker at luge jorden for ukrudt ca. 30 cm på hver side af planten, så ukrudtet ikke skærmer for sollys og dermed vækstpotentiale på hækkens nederste grene.

Sådan plejer du din hæk

Derfor er det en fordel af fjerne blomster