Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.8 af 5 stjerner på Trustpilot

lars

Plantevejledning

Det er nemt og hurtigt at plante en PRIMA FÆRDIG HÆK. Der er blot nogle få ting, som du skal være opmærksom på i processen. Læs med her og bliv ekspert på 5 minutter.

Step 1
Forarbejde
Hækplanter ikon
Step 2
Vend planterne korrekt
Step 3
Plantning
Step 4
Husk vand
Step 5
Vindstød
Step 6
Pasning
STEP 1

FORARBEJDE

Det er vigtigt, at du forbereder plantningen, så alt er klar forud for leveringen af din nye PRIMA FÆRDIG HÆK. Færdighækken skal plantes inden for 48 timer efter levering, for at sikre, at de ikke tørrer ud eller udsættes for andre fysiske påvirkninger, der kan skade planten og påvirke etableringen af hækken.

PLANTERENDE OG JORD
Tjek at jordforholdene er i orden på plantestedet. Hvis jorden er hård og uigennemtrængelig skal jorden løsnes i mindst 1 meters dybde. Derved har hækkens rodnettet mulighed for at skyde nedad uden at møde hård og uigennemtrængelig jord.

 1. Tjek at jorden er i orden eller om du har brug for at forbedre jorden. Læs mere om jordforhold her.
 2. Grav en planterende - 40 cm bred og 30 cm dyb. Løsn herefter jorden i bunden af renden for at sikre luftskifte og dræn til hækkens rødder.
 3. Dæk planternes jordklump med jorden fra udgravningen af planterenden.
 4. Tilkøber du jord, fordi den eksisterende ikke er tilstrækkelig god, anbefaler vi, at du køber PRIMA FÆRDIG HÆKMULD, som er en sund blanding af harpet muld, sand og naturgødning. Hækmulden kan bruges som erstatning for din eksisterende jord eller du kan bruge den som et suplement til din eksisterende jord. Hvis du bruger hækmulden som erstatning til din eksisterende jord, anbefaler vi, at du bruger 4,5 poser til 1 meter hæk. Hvis du bruger hækmulden som supplement til den eksisterende jord, kan du nøjes med 2 poser til 1 meter.

VIGTIGT: Du bør ikke anvende kompost fra genbrugspladser i rodzonen, idet koncentrationen af næringsstoffer kan svide rødderne og dermed skade planterne.

Lars fortæller

Lars fortæller om forarbejdet ved en ny hæk og hvad man skal være særligt opmærksom på

STEP 2

VEND PLANTERNE RIGTIGT

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at hækplanterne har to sider, der ikke er blevet klippet og to sider, der er blevet klippet. Det er vigtigt, at du vender hækplanterne korrekt, da det giver det pæneste resultat.

 • Når du sætter hækken i planterenden én efter én, skal du tjekke, at du får vendt og drejet dem på den måde, der giver dig den mest tætte hækflade.
 • Hækplanterne har to sider, der ikke er blevet klippet og to sider, der er blevet klippet i produktionsforløbet. Dette skyldes, at vi klipper og trimmer de to sider, som skal agere hækfacade (ex ind mod huset og ud mod vejen) efter plantning. Det er derfor vigtigt, at de to uklippede sider vendes ind mod hinanden, således at de strittende grene forener de enkelte hækplanter og skaber en sammenhængende hækflade.
 • Hækplanters grensætning er varierende, og det er derfor vigtigt at være omhyggelig med placeringen af dem, når de plantes. Et godt tip, inden plantning er at placere planterne foran renden i den position, som du tænker at plante dem. Så kan du gå lidt væk, danne dig et overblik og sikre, at planterne står korrekt, inden du sætter dem ned i renden.
Vend planterne korrekt

STEP 3

PLANTNING

Planteprocessen har vi gjort nem for dig, da alle PRIMA FÆRDIG HÆK leveres med en rodklump, der passer præcis i planterendens mål.

 • Når du modtager din færdighæk, skal du som det første sørge for at vande dem godt op, inden du planter dem. Vand færdighækkens rodklump, så klumpen bliver gennemvåd - uden at den bliver blød og mister sin fasthed. Du skal vande grundigt, så planterne kan nå at absorbere vandet.
 • Når du sætter hækken i planterenden én efter én, skal du tjekke, at du får vendt og drejet dem på den måde, der giver dig den mest tætte hækflade (se step 2 for mere info om dette).
 • Det miljøvenlige net om færdighækkens rodklump skal blive siddende på under plantning, fordi det har én vigtig funktion, nemlig at sikre, at hele rodnettet beskyttes under plantning, og når du stamper jorden til efter plantning. Alle vores net er 100% organiske og er produceret af juteplanten. Det betyder, at de hurtigt formulder efter plantning. Når hækken er plantet, er det en god idé at give hækken en let studsning i toppen og på siderne, så den får en pæn finish uden strittende grene.
Lars fortæller

Lars viser, hvordan du planter en PRIMA FÆRDIG HÆK

STEP 4

VANDING

Korrekt vanding er det allervigtigste succeskriterie i de første par år. Herefter har hækken fået så godt fat i undergrunden hjemme hos dig, at den ikke længere er afhængig af, at du vander.

VINTER-PLANTNING
Planter du i vintermånederne (november - marts) er det ikke nødvendigt at vande ved plantning.

PLANTNING RESTEN AF ÅRET
Vand er altafgørende for planternes vækst, og det gælder især i ugerne lige efter du har plantet og i de første efterfølgende år. Når planterne står godt i planterenden, skal den fyldes 1/3 op med jord og resten med vand. Dette sikrer, at jorden falder godt sammen omkring rodklumpen. Når vandet er sunket, fyldes renden op med jord, som du herefter skal træde til med foden, så jorden holder stabilt på klumpen, så planten står fast. Derefter skal du vande igen.

KONTROLLER OM DU VANDER TILSTRÆKKELIGT

 • Den bedste måde at kontrollere vandingen på er ved at få erfaring med, hvor meget vand lige præcis din hæk har brug for hjemme i din have. Test det ved at grave et spadestik dybt (30 cm) ved siden af jordklumpen efter endt vanding og tjek, om jorden er fugtig i fuld dybde. Husk at kontrollere flere steder, hvis jorden er uens.
 • Vi anbefaler, at du starter med at vande 6 – 8 timer med drypslange. Herefter laver du en stikprøve ved at grave et hul lige ved siden af rodklumpen, hvor du tjekker om hele rodklumpen er fuldstændig gennemvåd/sjaskvåd. Hvis du kan se, at det nederste af jordklumpen stadig er tør, fortsætter du vandingen og tjekker igen senere om du er nået 100% i bund med din vanding. Til sidst ved du så præcist, hvor lang tid det tager at gennemvande din hæk hjemme hos dig. I videoen nedenfor viser vi dig, hvordan du skal gøre - det er nemt og når du først har gjort det én gang ved du præcist, hvor længe du skal vande for at vande nok.
 • De første to år efter plantning skal du være opmærksom på at vande din hæk. Herefter har færdighækkens rodnet fået så godt fat i undergrunden, at den kan leve uden din hjælp. Kommer der en ekstrem tørkeperiode på 3. året efter plantning skal du dog også være opmærksom på at vande dette år.
vand 2

Lars viser, hvordan du nemt tester, om du har vandet tilstrækkeligt

STEP 5

Vindomsust plantested

Fordelen ved færdighæk på klump er, at de er meget stabile efter plantning sammenlignet med barrodshæk og hæk i potter. Dog kan det give værdi at støtte hækken, hvis den plantes på særligt vindudsatte steder.

PRIMA FÆRDIG HÆK leveres med stabile jordklumper, som gør det nemt for dig, når du skal plante hækken. Færdighækken står stærkt og stabilt, og kræver derfor ikke ekstra støtte af pæle og snor eller tråd.
Det kan dog give værdi at støtte hækken, hvis du planter i særligt vindudsatte steder.

STØT HÆKKEN I STÆRK VIND

 • Hvis hækken skal placeres på særligt vindudsatte steder, kan det være hensigtsmæssigt at støtte planterne med en plastbelagt tråd mellem nogle kraftige stolper.
 • Eksempler på særligt vindudsatte plantesteder er stærk vind fra havet eller en hæk der plantes mod en åben mark, hvor vinden konstant kommer for fulde blæs.
 • Den optimale støtte opnår du ved at placere tråden i ca. 1 meters højde med 2 meter mellem stolperne.
 • Efter 2 år har hækkens rodnet etableret sig så godt i jorden, at planterne nu står stabilt, så du kan fjerne stolper og støttetråd.
lars

Lars fortæller om forarbejdet ved en ny hæk og hvad man skal være særligt opmærksom på

STEP 6

PASNING

God hækpleje kræver ingen ekspertviden, så der er garanti for succes, hvis du blot er opmærksom på og følger vores få gode råd om hækpleje.

GØDNING

 • Giv din hæk HORNUM hækgødning 2 gange om året; slut april og slut juni. Når du giver gødning, skal du bruge ca. 1 dl HORNUM hækgødning pr. meter hæk.
  Strø gødningen ud på jorden langs hækken, så gødningen frigives ovenover det underliggende rodnet. På den måde sikrer du nemt at hækken får den rette næring.
  Har du laurbær, liguster eller syren?
  Hvis ja, anbefaler vi, at du giver hækken gødning tre gange årligt; d. 1. april, d. 1. juni og igen d. 1. august. Når du giver gødning, skal du bruge ca. 3,5 dl. (ca. 250 g.) HORNUM hækgødning pr. meter hæk.
 • Vi anbefaler, at du gøder året hvor du har plantet og de efterfølgende 2 - 3 år.

BÆR OG BLOMSTER

 • Især i de første år er det vigtigt, at færdighækken bruger alle sine ressourcer på etablering og vækst. Hvis du har købt en hæktype som eksempelvis Liguster, Laurbær, Tjørn eller en anden hæktype, der blomstrer eller får bær, bør du fjerne både bær og blomster i de første år efter plantning, så hækken bruger alt energi på etablering i stedet.
 • Det er vigtigt, at du også husker at luge jorden for ukrudt ca. 30 cm på hver side af planten.

KLIPNING

 • Det er vigtigt, at du sørger for at klippe din hæk for at sikre, at den holdes tæt. Når du klipper hækken ét sted, skyder den i to fra det sted du klipper den. Det giver altså god forgrening og tæthed at klippe hækken. Hvornår hækken skal klippes, afhænger af den specifikke hæktype. De specifikke anbefalinger til hækklipning har vi skrevet ind på alle produktteskter under ”Pleje”. Søg efter din hæktype.

VANDING

De første to år efter plantning skal du være opmærksom på at vande din hæk. Herefter har færdighækkens rodnet fået så godt fat i undergrunden, at den kan leve uden din hjælp. Kommer der en ekstrem tørkeperiode på 3. året efter plantning skal du dog også være opmærksom på at vande dette år.

Vanding er nøglen til succes og i filmen nedenfor viser vi dig præcist, hvad du skal gøre for at du kan være sikker på, at du får vandet tilstrækkeligt med din drypslange. I filmen viser vi dig, hvordan du tester, hvor meget du skal vande, for at vande til vækst og ikke kun til overlevelse, som mange desværre kommer til, fordi de tror, at de vander nok. Det varierer nemlig fra have til have, hvor meget vand dine planter skal have og hvor længe du skal vande, fordi jordforhold er forskellige fra have til have. Vi anbefaler, at du starter med at vander 6 – 8 timer med drypslange. Herefter laver du en stikprøve ved at grave et hul lige ved siden af rodklumpen, hvor du tjekker om hele rodklumpen er fuldstændig gennemvåd/sjaskvåd.

 • Du skal vande din hæk fra ca. 1. april (knopspring) til 1. november.
 • Det er særdeles vigtigt, at hækken får rigeligt med vand især de første år. Her bør vandingen startes allerede ved knopskydningen i april, hvis det er tørt. I sommerhalvåret skal du vande grundigt.
 • Vi anbefaler, at du vander 1-2 gange om ugen i perioder uden væsentlig nedbør.
 • Vær opmærksom på, at gennemvanding kan kræve helt op til 10-12 liter vand per plante.
 • Du må dog aldrig vande hækken hver dag, da en konstant fugtig jord vil forhindre det naturlige luftskifte i jorden. Derved kommer der ikke ilt ned i rødderne og rodvæksten hæmmes.
 • Du kan med fordel udlægge en drypslange for at reducere vandforbruget. Du kan læse meget mere om drypslangen her.
 • Den bedste måde at kontrollere vandingen på og få erfaring med hvor meget vand, der skal tilføres, er ved at grave et spadestik dybt (30 cm) ved siden af jordklumpen efter endt vanding og tjekke, at jorden er fugtig i fuld dybde. OBS! Husk at kontrollere flere steder, hvis jorden er uens.
Sådan plejer du din hæk

Lars fortæller, hvorfor vanding er nøglen til en sund hæk efter plantning

1-2-3 Færdighæk på vej til dig

Det er nemt og hurtigt at bestille en færdighæk hos os. Gennem 30 år har vi udviklet og forfinet vores koncept, så alle kan få succes med at plante PRIMA FÆRDIG HÆK.

Vælg en færdighæk i sortimentet, vælg leveringdato og grav en planterende 40 cm bred og 30 cm dyb

så er du allerede 90% i mål.

vaelg-din-haek 01

01 Vælg din hæk

Vi har gjort det nemt for dig at finde netop den hæk, der passer bedst til dine ønsker. Brug vores hækguide.

Levering af PRIMA FÆRDIG HÆK 02

02 Levering

Hækken bliver leveret direkte til dig. Du vælger datoen, når du bestiller. Leveringstiden er 2 hverdage.

Hækplanter ikon 03

03 Plant

Den udførlige plantevejledning gør det nemt. 1-2-3 og der er skabt afskærmning, læ og skøn atmosfære.