Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.9 af 5 stjerner på Trustpilot

Vandingsguide – lær at vande korrekt

Vand er nøglen til succes med din færdighæk. Det er vigtigt, at du er obs. på vanding af din hæk de første 2 år. Læs her, hvad du skal gøre for at lykkedes med vanding af din hæk.

Sådan vander du din hæk

Vand er nøglen til at få succes med din færdighæk. Når du planter færdighæk er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på vandingen de første 2 år efter plantning. Efter to år har hækkens rodnet så godt fat i undergrunden, at den selv kan optage den vand og næring, den har behov for. Indtil da, skal du hjælpe den på vej. Læs her, hvad du skal gøre for at sikre dig, at du får succes med din vanding og “vander til vækst” og ikke kun til overlevelse.

Lav en vandingstest – opnå 100% korrekt vanding 

Det første du skal gøre, når du har plantet din færdighæk er at kontrollere, hvor meget vand der skal til for, at du har gennemvandet din hæk. Gennemvanding betyder, at jordklumpen hvori rodnettet ligger bliver 100% gennemvådt i 30 cm dybde. Vi anbefaler, ar du gennemvander din hæk 1-2 gange om ugen afhængig af nedbørsmængden fra regnen.

Der er ingen fast formel på, hvor længe det tager at gennemvande din PRIMA FÆRDIG HÆK. Den rette mængde vand afhænger af, hvilken jord, du har hjemme hos dig. Bliv klogere på jordtyper i vores jordguide. Du skal altså lave et forsøg én gang for at vide, hvor meget vand der skal til. Se hvordan du nemt kan teste det i videoen nedenfor.

I filmen viser vi dig, hvordan du tester, hvor meget du skal vande, for at få vandmættet plantens rodnet. Det varierer nemlig fra have til have, hvor meget vand planter skal have, og hvor længe du skal vande, fordi jordforhold er forskellige fra have til have ligesom vindforhold, skygge m.v. også har en indvirkning på mængden af vand.

På de kraftige og lerede jordtyper tager det rigtig lang tid før vandet når at mætte jorden i 30 cm dybde, da vand har svært ved at trænge igennem ler, og derfor synker langsomt. Omvendt synker vandet hurtigt igennem sandet jord, og du skal således vande mere. Vi oplever ofte, at vores kunder får en gevaldig aha-oplevelse efter at have set filmen, så skynd dig at klik og bliv klogere.

 

Så ofte skal du vande

De første to år efter plantning skal du være opmærksom på at vande din hæk. Herefter har hækkens rodnet fået så godt fat i undergrunden, at den kan leve uden din hjælp. Kommer der en ekstrem tørkeperiode på 3. året efter plantning skal du dog også være opmærksom på at vande dette år.

Du bør starte med at vande din hæk allerede ved knopskydning i april-måned. Vand 1-2 gange om ugen i perioder uden væsentlig nedbør. Vær opmærksom på, at en gennemvanding kan kræve helt op til 12 liter vand pr. plante.

Du vil gerne give din hæk den bedste start på sit nye liv hos dig, og nogle tror, at det betyder, at man skal gå og småvande færdighækken hver dag. Men det er hækken bestemt ikke glad for, da en konstant gennemfugtig jord vil forhindre det naturlige luftskifte i jorden. Derved kommer der ikke ilt ned til rødderne, og rodvæksten hæmmes.

Giv din hæk de bedste betingelser med vores 3 små huskeregler
  1. Kontroller hvor meget vand der skal til for at gennemvande
  2. Gennemvand 1-2 gange om uge. En gennemvanding kan kræve op til 12 liter vand pr. plante
  3. Vand aldrig hver dag

Vand med drypslange

Vi anbefaler, at du køber en drypslange, når du bestiller din nye færdighæk, så du får det hele leveret på samme tid. Hvis du allerede har købt din færdighæk og først læser dette nu, så vil vi anbefale dig at købe en drypslange hos dit lokale havecenter.

Drypslange er den smarte og nemme løsning til at få vandet din hæk tilstrækkeligt. Når du anvender en drypslange, drypper vandet langsomt ned og trænger gennem jorden. På den måde bliver vandet langsomt optaget i jorden det rette sted (med retning mod rodnettet) i stedet for at løbe af og pjaske ud over det hele, som det vil gøre, hvis du blot hælder 10 liter på fra en stor spand.

En drypslange er en miljøvenlig og vandsparende vandingsmetode, da du minimerer dit vandforbrug. Det skyldes, at vandingen målrettes, da du kun vander hækken, og ikke vander ukrudtet eller græsset. Samtidig er det tidsbesparende, da du ikke skal stå med haveslange i flere timer. Du tænder simpelthen bare for vandet, og lader drypslangen klare arbejdet, mens du læner dig tilbage og nyder synet af en glad hæk i trivsel.

Læs hele vores pasningsvejledning lige her.

Vand med drypslange

Nyheder

Kirsebærlaurbær Etna plantet

Artikel onsdag d. 27 marts 2024

Fordele og ulemper ved en kirsebærlaurbærhæk

Kirsebærlaurbærhækken har nogle helt særlige blade og behov for pasning. Derfor er det også vigtigt at sætte sig ind i dens fordele og ulemper, når du overvejer at købe en færdighæk. Vi har samlet det hele til dig her.
Planterende af jord til ligusterhæk

Artikel søndag d. 16 april 2023

Tjek jordforholdene inden du planter

Tre ting er helt essentielle for, at din færdighæk vil få et godt liv hos dig – nemlig kvaliteten af den jord du planter færdighækken i samt jorden under planterenden (undergrunden), og om du husker at vande tilstrækkeligt.
Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Artikel onsdag d. 22 marts 2023

Færdighæk guide

Færdighæk er ikke bare færdighæk. Derfor giver vi dig i denne artikel 3 vigtige og gode råd til, hvordan du nemt spotter en kvalitetsfærdighæk.
Cecilie-bøg-150cm(1400×1100)

Artikel mandag d. 23 januar 2023

Plant PRIMA FÆRDIG HÆK næsten hele året rundt

Efterårs-havesæsonen er for alvor skudt i gang for plantningen af færdighæk. Med PRIMA FÆRDIG HÆK og HERKULES HÆK kan du plante færdighæk hele året rundt med undtagelse af de varmeste sommermåneder.
Ekspedition af PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel torsdag d. 17 november 2022

Plant løs i vintermånederne

"Kan man plante PRIMA FÆRDIG HÆK i vintermånederne?" Det korte svar er ja - og det er der mange gode fordele ved. I denne artikel finder du svaret på, hvorfor du sagtens kan plante PRIMA FÆRDIG HÆK og HERKULES HÆK på denne tid af året - også i frostvejr.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikel onsdag d. 19 januar 2022

Bøgehæk – en absolut hæk-favorit

Bøg er en af de mest populære hække i vores sortiment. Derfor oplever vi mange spørgsmål omkring anbefalet plantetidspunkt, håndtering, pleje og pris på bøgehækken. Alle disse spørgsmål om bøgehækken svarer vi på i denne artikel.
Danskproduceret

Artikel onsdag d. 5 januar 2022

Plant danskproduceret færdighæk nemt og hurtigt

Det er nemt og hurtigt at plante en PRIMA FÆRDIG HÆK, men det er ikke den eneste fordel, det er nemlig også godt og skånsomt for miljøet, når du vælger en danskproduceret færdighæk.
Carsten Knudsen Rynkeby Huse bøg PRIMA FÆRDIG HÆK

Artikel onsdag d. 22 december 2021

Økonomisk gevinst ved etablering af PRIMA FÆRDIG HÆK

CARSTEN KNUDSEN A/S valgte at etablere en fuldvoksen færdighæk i stedet for at plante de klassiske små tynde hækpinde ved projektafslutning. Det betød, at de sidste 7 ud af 20 eksklusive lejeboliger opført i RYNKEBY HUSE lynhurtigt blev udlejet. Læs her hvorfor
Bøg - fagus sylvatica

Artikel søndag d. 12 december 2021

5 gode grunde til at hvorfor du skal vælge bøg eller avnbøg

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg vinter premium

Artikel mandag d. 21 januar 2019

Avnbøg med vinterløv

Danskerne er vilde med grønne hækløsninger, der skaber hyggeligt privatliv, og skærmer af for uønsket indkig hele året rundt. Med den nye selektion af avnbøg 'Vinter Premium', kan du nu opnå privatliv både sommer og vinter.