Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.8 af 5 stjerner på Trustpilot

Oftest stillede spørgsmål

Hvornår skal jeg klippe min hæk? Er der giftige bær på min hæk? Vi har her på siden samlet de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet.
Får du ikke svar på dit spørgsmål? Så er du mere end velkommen til at kontakte os.

Plantning

Hvor stor skal planterende være?

Vi anbefaler, at du graver en planterende i ca. 40. cm bredde og 30 cm. dybde. Er jorden hård og uigennemtrængelig, der hvor du ønsker at plante din færdighæk, skal jorden i bunden af renden løsnes i mindst 1 meters dybde for at sikre luftskifte og dræn.

Hvor hurtigt skal jeg plante efter levering?

Planterne skal plantes inden for 48 timer efter levering, for at sikre, at de ikke tørrer ud eller udsættes for påvirkninger, der kan skade planten og dermed påvirke etableringen af hækken. Det er derfor en fordel, at du forud for leveringen, har forberedt planterenden, så du er klar til at sætte planterne i jorden, så snart du modtager dem. Du kan i vores plante- og pasningsvejledning se, hvad vi anbefaler, at du har klargjort forud for leveringen af planterne.

Skal nettet om jordklumpen blivende siddende på?

Ja, nettet om hækplanternes jordklump skal blive siddende på, når du planter. Nettet har en særlig vigtig funktion, nemlig at sikre, at rodnettet beskyttes under plantning. Vores net er 100% organiske og formulder hurtigt efter plantning.

Kan jeg bruge kompostjord fra genbrugspladsen?

Du bør ikke anvende kompost fra genbrugspladser omkring hækplanternes rodnet. Det skyldes, at koncentrationen af næringsstoffer i kompostjord fra genbrugspladser kan svide rødderne og dermed skade planterne.

Skal jeg vande, hvis jeg planter i vinterhalvåret?

Hvis du planter i vintermånederne (november, december, januar, februar og marts), så er det ikke nødvendigt at vande ved plantning. Du skal selvfølgelig stadig vande, så snart foråret melder sin ankomst. Du kan læse vores pasningsvejledning lige her.

Skal jeg klippe hækken så snart, at den er plantet?

Når du har plantet dine hækplanter, så er det en god ide at give dem en let studsning – både i toppen og i siderne. Det vil give den sidste finish, når du har sat hækplanterne.

Pasning/pleje

Er det normalt, at hækken vokser mindre det 1. år?

Det er ganske forventeligt, at hækplanterne vokser mindre det første år, da hækken skal etablere sig. Det første år, vil hækken bruge en del af sin energi, som de normalvis ville have brugt på at vokse, på at etablere sig og blive tryg i sit nye hjem.

Hvor meget skal jeg vande?

Der skal faktisk rigtig meget vand til. En gennemvanding kan kræve 10-12 liter pr. plante. Vanding af alfa og omega for, at du får succes med dine hækplanter. 95% af de skader, som vi ser på hækplanterne skyldes manglende eller forkert vanding.

Hvis du er interesseret i at vide mere om vanding, kan du se vores YouTube-video, hvor ejer Lars Strarup tipper om, hvordan du nemt kan tjekke, at du har vandet tilstrækkeligt.

Hvornår skal jeg begynde vanding?

Du skal vande din hæk fra cirka 1. april (fra knopspring) og til 1. november. Det er vigtigt, at du er obs. på, at du får vandet korrekt. Derfor anbefaler vi alle at lave denne test for at tjekke, at der vandes tilstrækkeligt.

Plantesygdomme

Planter er ligesom os mennesker og kan blive udsat for sygdomme - nogle af dem er som en lille forkølelse og ikke noget alvorligt, mens andre kan have større betydning for plantens vækst. Hvis du er nervøs for om dine hækplanter er ramt af en sygdom, så kontakt os eller kig vores side, hvor vi skriver om de mest gængse plantesygdomme.

Blomster/bær

Der er blomster/bær på min hæk, hvad gør jeg?

Hvis du har købt en hæktype som f.eks. tjørn, liguster, kirsebærlaurbær eller anden sort, der blomstrer eller får bær, bør du fjerne både blomster (foråret) og bær (efteråret) i de første år efter plantning. Det er for at give dine hækplanter de bedste vækstbetingelser.Når planterne sætter mange blomster, gør det nemlig, at planterne vokser mindre end normalt, da energien, som bruges på blomstring, under optimale betingelser ville være brugt på vækst.

Får min hæk giftige bær?

Vi får tit spørgsmål om, hvorvidt hækplanter får giftige bær?

Her kan vi blot bekræfte, at kirsebærlaurbær, kristtorn (kristtjørn), liguster og taks får bær, som er giftige, hvis man spiser dem. Det er heldigvis sjældent, at det ender i alvorlige forgiftninger, men derfor bør du selvfølgelig være varsom. Heldigvis er det sjældent, at børn eller voksne når at spise særlig mange af disse bær, da de ikke smager godt. Derfor forløber de fleste tilfælde med forgiftninger heldigvis uden problemer. Er uheldet ude, kan du ringe til Giftlinjen på 8212 12 12 – de har åbent døgnet rundt. Du kan læse nærmere om, hvad Giftlinjen skriver ift. symptomer og forholdsregler lige her.