Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.8 af 5 stjerner på Trustpilot

Bøgehæk med klump

Når du overvejer at investere i en bøgehæk, står du ofte over for valget mellem en færdig bøgehæk med klump eller en barrodshæk. Men hvad er forskellen, og hvad skal du være opmærksom på?

Bøgehæk med klump eller barrodshæk?

En væsentlig forskel mellem de to hæktyper er, at færdige bøgehække med klump, som er dem, vi hos PRIMA FÆRDIG HÆK® sælger, leveres med en jordklump omkring rødderne. Det sikrer, at rødderne bliver beskyttet og har adgang til næringsstoffer og vand fra starten, hvilket fremmer en hurtigere etablering og en sundere vækst.

Barrodsplanter, derimod, bliver leveret uden jord omkring rødderne – og mens barrodsplanter ofte er billigere og nemmere at transportere, kan de have en længere etableringsperiode og kræver mere opmærksomhed efter plantningen. Vores færdige bøgehække med klump giver dermed en mere umiddelbar og robust løsning, der hurtigt skaber en tæt og frodig hæk.

Hvornår skal de to hæktyper plantes ud?

Der er forskel på, hvornår de to typer af hække skal plantes ud, og det er vigtigt, at du planter din hæk på det rigtige tidspunkt for at sikre optimal vækst og etablering. Det er blandt andet også derfor, vi har grogaranti, når du følger vores erfarne vejledning.

Færdige bøgehække med klump kan plantes ud i næsten hele vækstsæsonen – også i frostvejr. Vi anbefaler dog ikke udplanting fra august til midten af oktober, da temperaturen her er for høj. Temperaturer over 25 grader lyder som en skøn sommerdag for os mennesker, men for bøgehækken kan det betyde kvalitetsforringelse i optagningen her hos os, under transporten og ved etableringen. Om sommeren oplever bøgehækkene nemlig en stor vækst, og efter denne får den brug for at gå i dvale, så den er helt klar til at vokse sig stor og flot i din have.

Den store jordklump omkring rødderne beskytter dem og giver mulighed for en længere plantningssæson, da rødderne allerede er i et etableret jordmiljø. Og så gør vores produktionsmetode, at vi kan levere bøgehække langt ind i sommermånederne. Men vælger du at plante din bøgehæk i de varme måneder, skal du være særligt opmærksom på at vande den godt – den må nemlig ikke tørre ud.

Barrodsplanter, derimod, skal plantes i en mere begrænset periode, typisk om efteråret efter løvfald eller tidligt forår før vækstsæsonen starter. Barrodsplanters rødderne nemlig mere udsatte uden jord omkring dem, og det er vigtigt at plante dem, når de er i dvale, så de kan begynde at danne nye rødder, før de begynder at bruge energi på at producere blade og nye skud.

Når du planter din hæk på de helt rigtige tidspunkter, sikrer du, at den etablerer sig bedst muligt og reducerer risikoen for misvækst. Derfor giver de færdige bøgehække med klump en større fleksibilitet i forhold til plantningstidspunktet sammenlignet med barrodshække.