Plantesygdomme
Vi har samlet informationer om plantesygdomme her.
Har du yderligere spørgsmål eller er du bekymret for din hæk, så kontakt os endelig.
Avnbøg
Galmide
Avnbøg galmide er en mide, som typisk angriber ældre planter.
Miden lever indeni bladet og sprøjter et stof ud, som får bladene til at krølle sig sammen for at beskytte dem selv. Du kan læse lidt mere om det her. Som der også står inden på Plante Doktor, så er det ikke noget som har en væsentlig betydning ift. hækkens udvikling, men kønt er det absolut ikke
Lus i avnbøg
Lusene i avnbøg er meget små - kun 1-1,5 mm. De sidder på undersiden af bladene, hvor de suger saft ud af bladebes celler. Angrebet af lus opdages først, når lusenes affald lander på de underliggende blade, hvor det danner et skinnende laf af sukkerstoffer.
Lusene i avnbøg påvirker ikke planternes vækst og er udelukkende kosmetisk forstyrrende. Vi anbefaler, at du bruger nyttedyr til at bekæmpe lus i din hæk, da det et er en organisk og naturlig måde at behandle hækken på. Det gør du ved at udsætte rovtæger i hækken, hvorefter de spiser lusene. Du kan bestille nyttedyr hjem til din egen have lige her på nyttedyr.dk.
Vi anbefaler, at du spuler lusene med vand, så de falder af bladene, hvis du kun oplever et mildt angreb af lus i din avnbøghækken.
Bøg
Bøgelus
Bøgelus viser sig i hvide totter på bøgebladene. I sommermånederne er det meget almindeligt at bøgehæk i Danmark får bøgelus. Dette er helt naturligt og ganske ufarligt, men de hvide plamager, som lusene afsætter på bladene er ikke så kønne.
Det kan du gøre
I vores færdighæk-produktion på Fyn bruger vi nyttedyr til at bekæmpe lusene – en organisk og naturlig måde, hvor rovtæger udsættes i hækken, hvorefter de spiser lusene. Du kan også bestille disse hjem til din have – lige her.
Alternativt kan du bruge insektsæbe til at komme lusene til livs. Vi vil anbefale dig at købe insektsæbe i en faghandel i stedet for at lave din egen – dette er for at sikre, at koncentrationen er korrekt.
Du kan læse mere om bøgelus her.
Bøgegalmyg
Det kan forekomme at bøgehækken får besøg af galmyggen (Mikiola fagi) i sommerhalvåret – det ses i form af underlige spidse puppe på bladene. Disse puppe sidder på bladene fordi bøgegalmyggen har lagt æg i din hæk og nu er det udviklet sig til en larve som sidder inde i puppen i plantevævet på bladet. Det har oftest kun kosmetisk betydning for planterne, og den generelle opfordring er derfor at nyde naturens underfundige skabninger. I kan læse mere om det her.
Bøgekræft
Bøgekræft er heldigvis ikke en sygdom, som vi ser ofte i bøgehække, men det kan forekomme. Bøgekræft viser sig som et 'åbent sår' på stammen. Bøgekræft kommer oftest, hvis der er tale om dårlige forhold for planten, hvilket gør, at svampesporrene kan trænge ind i stammen eller grenene.
Når først svampen har fået ramt på bøgeplanterne, kan kræftsåret brede sig på tværs af stammen. Ofte forsøger planten at indkapsle og udbedre skaden, men ofte uden held. Hvis der konstateres bøgekræft i hækken, skal de ramte planter hurtigst muligt væk, da det kan smitte til de andre sunde bøgeplanter, hvis de har åbne sår. Vi anbefaler, at du fjerner alle planterne med konstateret bøgekræft hurtigst muligt. Send gerne billeder eller aftal en tid til at facetime med os, hvis du er i tvivl. Mekaniske skader fra eksempelvis en hækkeklipper kan ligne bøgekræft, men er jo helt ufarligt, så lad og hjælpe dig på vej ift. at vurdere det.
Du finder vores kontaktinformationer her.
Liguster
Bladpletsyge
Ligusterbladpletsyge er forårsaget af en svamp, som især angriber i fugtigt vejr. Svampen viser sig ved at lave sorte pletter på bladene. Svampen kan angribe de fleste liguster-sorter, og det er helt almindelig, men ikke andre planteslægter.
Det er helt almindeligt, og det er sjældent, at det er i sådan en grad, at planten tager skade. Bladpletsvamp i liguster er sammenlignet med og lige så normalt som det faktum, at mennesker bliver forkølet, når forholdene er til det. Du skal derfor ikke være nervøs - det er en midlertidig tilstand, og det går over igen.
Er du interesseret i at vide mere? Så kan du læse vores skriv om ligsuterbladplet her.
Det kan du gøre:
Hvis din ligusterhæk har fået bladpletsyge anbefaler vi, at du fjerner de nedfaldne blade, så smittetrykket mindskes.
En velernæret ligusterhæk har et stærkere immunforsvar, og rammes derfor sjældent af sygdomme - husk at gøde og vande din lisgusterhæk, det er med til at holde hækken sund og i god vækst.
Ligusterbladlus
Liguster kan som mange andre hæktyper også blive angrebet af bladlus. Dette viser sig ved, at bladene krøller sig sammen på langs, der gulfarves og på sigt visner. Lusene er meget små ca. 1 mm og sidder gemt i de krøllede blade, hvor de sidder og suger saften ud af bladenes celler (det er det der gør dem gule).
Det kan du gøre
Det kan være lidt svært at bekæmpe selv, men som regel vil de talrige edderkopper, mariehøns og rovmider gøre kål på utøjet i løbet af sommeren, da de spiser lusene.
Småfugle vil ogsåhjælpe til, så hæng gerne nogle fuglekasser op i haven nær hækken.
Et mindre angreb kan spules væk med koldt vand fra en vandslange.
Sæbevand kan også ret effektivt, men det kan være svært at få det til at trænge ordentligt ind mellem sammenspundne blade, så derfor giver det ikke megen virkning lige netop i denne situation. Alternativt skal du finde et kemisk produkt, der kan slå det tilbage – eksempelvis i dit lokale havecenter.
En velernæret ligusterhæk har et stærkere immunforsvar, og rammes derfor sjældent af sygdomme - husk at gøde og vande din lisgusterhæk, det er med til at holde hækken sund og i god vækst.
Kirsebærlaurbær
Haglskudssyge
Haglskudssyge er almindelig udbredt og kan skyldes enten en svamp eller en bakterie. Det er let at kende, da bladene ser ud som om, de er skudt med hagl.
Hækken har en naturlig reaktion der gør, at et sygdomsangreb hurtigt indkredses af en ring på bladet, hvorefter pletten falder ud. Herved opnår planten, at sygdommen ikke spredes yderligere til resten af planten.
Kraftige angreb forekommer i perioder med fugtigt vejr. Der er ikke rigtigt muligt at foretage en egentlig bekæmpelse bortset fra at fjerne angrebne blade og holde dine planter sunde og i god vækst med gødning og vand.
Du kan eventuelt prøve at foretage en sprøjtning i det tidlige foråret med svampemidlet midlet Dithane. Dithane er tilgængelig for havefolket, hvor det anvendes til bekæmpelse af kartoffelskimmel, men er dog ikke godkendt til netop dette her brug.
Naur, Tjørn, Vintereg
Meldug
Meldug er en af de plantesygedomme, som er lettest at få øje på. Det er en svampetilstand, som får det til at ligne mel, der drysser ud over bladene. Meldug angriber næsten altid de yngste og mest friske skud på planterne.
Et mindre meldugsangreb sæter planternes vækst lidt i stå, men har ingen alvorlige følger for planterne.
Det kan du gøre
Det er ofte ikke nødvendigt at gøre noget som helst, men ønsker du ikke at se på meldugsskaderne, så kan du blot klippe skuddene af (og samle den op fra jorden, så svampen ikke overvintre).