Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.8 af 5 stjerner på Trustpilot

Plantesygdomme

Vi har samlet informationer om plantesygdomme her.
Har du yderligere spørgsmål eller er du bekymret for din hæk, så kontakt os endelig.

Avnbøg

Galmide

Avnbøg galmide er en mide, som typisk angriber ældre planter.

Miden lever indeni bladet og sprøjter et stof ud, som får bladene til at krølle sig sammen for at beskytte dem selv. Du kan læse lidt mere om det her.
Som der også står inden på Plante Doktor, så er det ikke noget som har en væsentlig betydning ift. hækkens udvikling, men kønt er det absolut ikke

Vores anbefaling
Vi anbefaler, at du sprøjter med sprøjtesvovl så snart du får det hjem og igen næste år omkring d. 1. april ved løvspring.
Du skal bruge 1 gram sprøjtesvovl pr. meter hæk.

Sådan kan du gøre:

    1. Sprøjt din hæk med en vilkårlig sprøjte/forstøver, fyldt med rent vand, så du rammer hele hækken og så den bliver let fugtet. Sprøjt gerne fra begge sider for at opnå optimal dækning.
    2. Nu ved du, hvor meget væske der skal bruges til en sprøjtning.
    3. Nu fylder du sprøjten/forstøveren med samme vandmængde, som du lige har brugt og tilfører 1 gram sprøjtesvovl pr. meter hæk og sprøjter hækken igen.

Vi tilbyder ikke sprøjtesvovl på hjemmesiden, men vi har fundet det, du skal bruge her hos vinmager.dk til 19 kr.

Bøg

Bøgelus

Bøgelus viser sig i hvide totter på bøgebladene. I sommermånederne er det meget almindeligt at bøgehæk i Danmark får bøgelus. Dette er helt naturligt og ganske ufarligt, men de hvide plamager, som lusene afsætter på bladene er ikke så kønne.

I vores færdighæk-produktion på Fyn bruger vi nyttedyr til at bekæmpe lusene – en organisk og naturlig måde, hvor rovtæger udsættes i hækken, hvorefter de spiser lusene. Du kan også bestille disse hjem til din have – lige her. Alternativt kan du bruge insektsæbe til at komme lusene til livs. Vi vil anbefale dig at købe insektsæbe i en faghandel i stedet for at lave din egen – dette er for at sikre, at koncentrationen er korrekt.

Du kan læse mere om bøgelus her.

Bøgegalmyg

Det kan forekomme at bøgehækken får besøg af galmyggen (Mikiola fagi) i sommerhalvåret – det ses i form af underlige spidse puppe på bladene. Disse puppe sidder på bladene fordi bøgegalmyggen har lagt æg i din hæk og nu er det udviklet sig til en larve som sidder inde i puppen i plantevævet på bladet. Det har oftest kun kosmetisk betydning for planterne, og den generelle opfordring er derfor at nyde naturens underfundige skabninger. I kan læse mere om det her.

Vi ser dog, at nogle oplever at være hårdt plaget af bøgegalmyggen. Hvis dette er tilfældet, så anbefaler vi, at du sprøjter forebyggende med Maladan, som kan købes i færdig opblanding. Vi anbefaler, at du sprøjter ca. d.5. maj og igen d.15. maj for at opnå den bedst mulige forebyggende effekt.

Bøgekræft

Bøgekræft er heldigvis ikke en sygdom, som vi ser ofte i bøgehække, men det kan forekomme. Bøgekræft viser sig som et 'åbent sår' på stammen. Bøgekræft kommer oftest, hvis der er tale om dårlige forhold for planten, hvilket gør, at svampesporrene kan trænge ind i stammen eller grenene.

Når først svampen har fået ramt på bøgeplanterne, kan kræftsåret brede sig på tværs af stammen. Ofte forsøger planten at indkapsle og udbedre skaden, men ofte uden held. Hvis der konstateres bøgekræft i hækken, skal de ramte planter hurtigst muligt væk, da det kan smitte til de andre sunde bøgeplanter, hvis de har åbne sår. Vi anbefaler, at du fjerner alle planterne med konstateret bøgekræft hurtigst muligt. Send gerne billeder eller aftal en tid til at facetime med os, hvis du er i tvivl. Mekaniske skader fra eksempelvis en hækkeklipper kan ligne bøgekræft, men er jo helt ufarligt, så lad og hjælpe dig på vej ift. at vurdere det.

Du finder vores kontaktinformationer her.

Liguster

Bladpletsyge

Ligusterbladpletsyge er forårsaget af en svamp, som især angriber i fugtigt vejr. Svampen viser sig ved at lave sorte pletter på bladene. Svampen kan angribe de fleste liguster-sorter, og det er helt almindelig, men ikke andre planteslægter.

Det er helt almindeligt, og det er sjældent, at det er i sådan en grad, at planten tager skade. Bladpletsvamp i liguster er sammenlignet med og lige så normalt som det faktum, at mennesker bliver forkølet, når forholdene er til det. Du skal derfor ikke være nervøs - det er en midlertidig tilstand, og det går over igen.

Er du interesseret i at vide mere? Så kan du læse vores skriv om ligsuterbladplet her.

Ligusterbladlus

Liguster kan som mange andre hæktyper også bliver angrebet af bladlus. Dette viser sig ved, at bladene krøller sig sammen på langs og på sigt visner. Det kan være lidt svært at bekæmpe selv, men som regel vil de talrige edderkopper, mariehøns og rovmider gøre kål på utøjet i løbet af sommeren, da de spiser lusene.

Sæbevand er ret effektivt, men det kan være svært at få det til at trænge ordentligt ind mellem sammenspundne blade, så derfor giver det ikke megen virkning lige netop i denne situation. Alternativt skal du finde et kemisk produkt, der kan slå det tilbage – eksempelvis i dit lokale havecenter.

Kirsebærlaurbær

Halgskydssyge

Haglskudsyge er almindelig udbredt og kan skyldes enten en svamp eller en bakterie. Hækken har en naturlig reaktion der gør, at et sygdomsangreb hurtigt indkredses af en ring på bladet, hvorefter pletten falder ud. Herved opnår planten, at sygdommen ikke spredes yderligere til resten af planten.

Kraftige angreb forekommer i perioder med fugtigt vejr. Der er ikke rigtigt muligt at foretage en egentlig bekæmpelse bortset fra at fjerne angrebne blade.

Du kan eventuelt prøve til næste år at foretage en tidlig sprøjtning om foråret med svampemidlet midlet Dithane. Dithane er tilgængelig for havefolket hvor det anvendes til bekæmpelse af kartoffelskimmel, men er dog ikke godkendt til netop dette her brug.