Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.9 af 5 stjerner på Trustpilot

Ligusterbladplet

Ligusterbladplet er en helt normal og ganske ufarlig sygdom, som rammer ligusterhæk. Læs her, hvad du kan forvente, og hvad du skal gøre, hvis du oplever det i din ligusterhæk.

Ligusterbladpletsyge er forårsaget af en svamp, som især angriber i fugtigt vejr. Svampen viser sig ved at lave sorte pletter på bladene. Svampen kan angribe de fleste liguster-sorter, og det er helt almindeligt.

Bladpletsvamp i liguster er sammenligneligt med og lige så normalt som det faktum, at mennesker bliver forkølede, når forholdene er til det. - så du skal ikke være nervøs – det er en midlertidig tilstand, og det går over igen. Planterne ser mere nøgne ud, men det er ikke en vedvarende tilstand. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor det er helt normalt.

Det er et helt normalt faktum, at liguster angribes af bladpletsyge. Specielt et vådt og fugtig klima skaber gunstige forhold for svampens udbredelse.

Svampen er kosmetisk en irritationsfaktor, men angrebet er hverken farligt eller livstruende for planten. Vi håber, at vi med denne information gør fænomenet lidt lettere at forholde sig til.

Liguserbladplet

Hvor længe fortsætter svampeangrebet?

Året ud – og for at minimere udviklingen året efter, er det en fordel at fjerne det nedfaldne løv.

Vil der også komme svamp i den nye løvsætning på hækken?

Bladsvampen kan altid angribe og smitte, hvis forholdene er til det. Smitten kan komme fra både lokale hække og fra nye planter. En ligusterhæk, hvad end den er ung eller gammel, omgiver sig af ligustersvampesporer i luften. Disse angriber når forholdene er til det. En kombination af varme og høj luftfugtighed er guf for svampen, og det er netop den vejrmæssige tilstand, som vi oplever i Danmark netop nu. For at minimere svampetrykket er det altid godt at sørge for, at bladene omsættes hurtigt i jorden eller bliver samlet op og komposteret, når de falder af hækken.

Smitter svampen din eventuelt raske ligusterhæk, hvis du modtager en hæk med svamp herfra?

Det kommer igen an på forholdene - herunder fugtigheden og vejret. Ja, det kan smitte, men hvis den etablerede hæk er i god kondition (god vækst og godt gødet) er der mindre chance for at den vil blive påvirket af svampen.  I de fleste ligusterhække, der står i haverne i Danmark, er der en grad af bladpletsygen. Dermed er smittesporerne tilstede i forvejen. Hvis ikke ligusterhækkene i kvarteret er angrebet, skyldes dette, at forholdene ikke befordrer svampens trivsel.

Hvor meget skal man klippe sin hæk tilbage ift. vores anbefalinger?

Når du modtager din nye ligusterhæk fra os, skal du naturligvis ikke klippe den tilbage, som mange grønne artikler ellers ofte anbefaler det ved generel hækrådgivning ift. ligustersvamp.

Med ældre hække i Danmark generelt vil det afhænge af alderen – skriv endelig til os med konkrete spørgsmål hertil på [email protected]
Hvis det derimod er en færdighæk som du har købt her for 2 - 5år siden, anbefaler vi, at du klipper den samme klippebredde som ved modtagelse, således hækken er ca. 35 cm bred. Ældre hække som er blevet brede 60 - 100cm brede kan klippes ind til ca. 40cm.

Hvornår på året skal man generelt klippe sin ligusterhæk tilbage ved svampeangreb?

Det skal du gøre til forår, inden hækken springer ud igen med nye friske blade.

Hvornår forventer vi, at vores produktion er fri for dette store angreb og tilbage til almindelige forhold?

Forhåbentligt næste sommer ligesom du højst sandsynligt også vil opleve det i din have. Planen er, at vi fjerner alt løv fra produktionen i løbet af vinteren, og således fjerner (passificerer svampen i området). Derved vil det nye løv ikke blive inficeret. Efter løvspring er vi således på den anden side af svampeangrebet i vores produktion.

I øvrigt glæder vi os over, at der i disse år arbejdes meget med forsøg i forhold til biologiske bladgødningsstoffer, der kan stabilisere ligusterhækkene, således de bliver mere modstandsdygtige i forhold til forskellige svampesygdomme her i blandt ligusterbladpletsygen. På nuværende tidspunkt har sådanne midler kunnet holde roser pæne og fri fra svampe. Midlerne vil kunne købes og bruges såvel professionelt som privat. Vi indgår i en forsøgsrække allerede sommeren 2018.

Angriber bladpletsvamp alle vores liguster?

Liguster 'Ovalifolium' angribes generelt meget lidt, men den skal man være meget opmærksom på i forhold til klimaet generelt, idet den jo ikke tåler de meget lave frostgrader.

Liguster bladpletsvamp