Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.9 af 5 stjerner på Trustpilot

Liguster Liga færdighæk plantet

Klipning af ligusterhæk: Alt du skal vide

Der er flere gode grunde til at klippe ligusterhækken. Klipning hjælper selvfølgelig med at bevare den ønskede form, men det fremmer også tættere vækst og forhindrer, at hækken bliver for bred eller for høj. Derudover er klipningen med til at give en sund hæk uden døde eller syge grene.

Men hvordan og hvornår skal du klippe ligusterhækken? Læs vores guide og få svar på alle dine spørgsmål.

Hvornår klipper man ligusterhæk?

I princippet kan du klippe hækken lige så ofte, du vil, så den altid står knivskarpt. Men hvis du ikke ønsker at klippe din ligusterhæk mere end højest nødvendigt, er det nok at gøre det 1-2 gange om året.

  • 1 gang om året: Hvis du vil nøjes med at klippe din hæk én gang om året, bør du vente til efter Sankt Hans – dvs. i slut juni eller i juli. Til den tid vil blomstringen være overstået, og tilvæksten går langsommere. Du vil derfor kunne nyde synet af din nyklippede ligusterhæk i længere tid.
  • 2 gange om året: Klipper du hækken to gange om året, vil din hæk se nyklippet ud i en stor del af året. Første klipning af ligusterhækken bør ske omkring Sankt Hans, hvor skuddene stadig er bløde og lette at klippe. Anden klipning af hækken finder sted i løbet af vinteren, når vækstperioden er i dvale. Med den sene klipning vil din ligusterhæk stå skarpt, når forårets vækst begynder.

Hos PRIMA FÆRDIG HÆK anbefaler vi, at du klipper din ligusterhæk 2 gange årligt – én gang i slut juni og igen om vinteren (omkring november-marts). Ligusterhækken er en hurtigvoksende plante, og det er derfor bedst at klippe den 2 gange årligt. Ved at klippe din ligusterhæk i vinterperioden i stedet for sensommeren, undgår du, at din hæk sætter nye skud inden vinteren og bruger de større knopper i bladhjørnerne på dette. Vi tror på, at en klipning i hvileperioden fører til kraftigere skud om foråret, og du vil få en hæk, der springer smukt ud.

Ligusterhæk

Sådan klipper du ligusterhækken

En ligusterhæk kan klippes lige efter dine egne specielle ønsker, så du behøver ikke at være nervøs for at gøre noget forkert.

Når du begynder klipningen af din ligusterhæk, bør du altid starte nedefra og arbejde dig opad, mens du holder en ensartet højde og vinkel. Dette skaber ikke kun en symmetrisk form, men det gør også klipningen mere effektiv. For at få den sundeste og flotteste hæk, skal ligusterhækken klippes bredere i bunden end i toppen. Dette sikrer tilstrækkeligt lys til den nederste del af hækken, så den forbliver lige så smuk grøn som resten af hækken. Derudover er det med til at forhindre, at sne kan lægge sig tungt på toppen og gøre hækken skæv. Vi anbefaler, at du klipper din ligusterhæk i en højde på 1,8 meter. Klip gerne ligusterhækken, så den er 60-70 cm bred i bunden og 40 cm bred i toppen. Dette giver en rigtig fin form. For dem, der har svært ved at klippe lige, kan det være nyttigt at bruge en snor som rettesnor.

Medmindre du er ude på at ændre formen på din ligusterhæk, anbefales det generelt at forsøge at klippe efter hækkens naturlige form for at bevare strukturen. Ønsker du at ændre på formen, anbefaler vi at lave en gradvis formklipning, da det er mere skånsomt og sundere for hækken på lang sigt. Hvis du klipper ligusterhækken for tynd, kan de tilbageværende stamgrene have for lidt styrke til at stå alene tilbage. For at undgå, at hækken bliver for gennemsigtig på noget tidspunkt, kan du klippe den ene side af hækken det ene år og den anden det næste år.

Mens du klipper din ligusterhæk, er det en god idé at fjerne døde eller syge grene. Dette bidrager ikke kun til at forhindre sygdomme i at sprede sig, men det er også med til at stimulere ny vækst og hjælper med at holde din hæk sund og frodig, så du har en flot ligusterhæk i mange år. Det er dog ikke noget, der kræver ekstra opmærksomhed fra din side - og slet ikke hvis du har en købt din ligusterhæk hos os. Så længe du klipper din ligusterhæk 1-2 gange om året, er det tilstrækkeligt pleje til at holde hækken sund.

Klipning af ny ligusterhæk

Mange stiller sig selv spørgsmålet: Må jeg klippe en ny ligusterhæk?

Svaret er simpelt: Ja, du må gerne klippe en nyplantet ligusterhæk. Men når du køber en ligusterhæk fra PRIMA FÆRDIG HÆK®, er der ikke behov for den store klipning. Vi har allerede gjort forarbejdet, så du blot skal trimme den for at sikre et ensartet udseende efter plantning.

Ønsker du, at hækken skal vækste højere, end du har plantet den, kan dette sagtens lade sig. Du lader bare hækken gro og tilretter toppen hver vinter ved at klippe de højeste nye grene ned, så ligusterhækken får en jævn overflade. Dette gør du hvert år, indtil din nye ligusterhæk har nået den ønskede højde.

Denne tilgang sikrer, at den nyplantede ligusterhæk udvikler sig stærkt og sundt, samtidig med at den får den ønskede form og højde over tid. Ved at være tålmodig og opmærksom på hækkens naturlige vækst, vil du kunne nyde en velplejet og frodig ligusterhæk i fremtiden.

Line m. Liguster Liga

En klipning er ikke bare en klipning

Måske virker klipningen af ligusterhækken som en opgave, der bare handler om at holde formen på hækken. Og selvom det selvfølgelig er en del af formålet, er der også mange andre gode ting ved at klippe ligusterhækken regelmæssigt.

01 1. Fremmer tæthed

Klipning af ligusterhækken bidrager til at skabe en tættere vækst. Når du klipper hækken, stimuleres den til at producere nye skud og grene, hvilket resulterer i en fyldigere og mere kompakt hæk. Når man klipper en ligusterhæk ét sted, skyder den i to fra det sted, du har klippet. Det vil sige, at klipning af hækken er med til at styrke tætheden på grenene.

02 2. Sund, jævn vækst

Regelmæssig klipning hjælper med at fjerne døde eller syge grene, hvilket fremmer sund vækst. Dette reducerer risikoen for sygdomme og skadedyrsangreb og er med til at give en sund hæk, der holder i mange år. Samtidig forhindrer regelmæssig klipning, at ligusterhækken bliver for bred eller for høj, hvilket bidrager til en flot og jævn vækst.

03 3. Lysindfald

Klipning af ligusterhækken åbner op for bedre lysgennemtrængning. Når hele hækken får tilstrækkeligt sollys, bidrager det til en mere ensartet og robust vækst. Den forbedrede lysgennemtrængning styrker hækkens generelle trivsel.

FAQ:
Klipning af ligusterhæk

Hvornår er det bedst at klippe ligusterhæk?

Det er optimalt at klippe din ligusterhæk 1-2 gange om året.

Hvis du ønsker at klippe den én gang, anbefaler vi, at du venter til efter Sankt Hans. Vælger du derimod at klippe hækken 2 gange om året, anbefaler vi at gøre det FØR Sankt Hans og igen i vinterperioden.

Hvor ofte bør jeg klippe min ligusterhæk?

Det er optimalt at klippe din ligusterhæk 1-2 gange om året.

Vi anbefaler, at du klipper din ligusterhæk 2 gange om året – én gang i slutningen af juni og igen om vinteren (cirka november til marts).

Kan man klippe liguster om vinteren?

Ja, du kan godt klippe liguster om vinteren.

Ved at vælge at klippe hækken i vinterperioden i stedet for om sensommeren undgår du, at din hæk udvikler nye skud inden vinteren og bruger de større knopper i bladhjørnerne til dette. Vi er af den overbevisning, at en klipning i hvileperioden resulterer i kraftigere skud om foråret, så du får en hæk, der springer smukt ud.

Må man klippe en ny ligusterhæk?

Ja, du må gerne klippe en ny ligusterhæk. Men når du køber en ligusterhæk fra PRIMA FÆRDIG HÆK®, er der ikke behov for den store klipning. Vi har allerede gjort forarbejdet, så du blot skal trimme den for at sikre et ensartet udseende efter plantning.

Ønsker du, at hækken skal vækste højere, end du har plantet den, kan dette sagtens lade sig. Du lader bare hækken gro og tilretter toppen hver vinter ved at klippe de højeste nye grene ned, så ligusterhækken får en jævn overflade. Dette gør du hvert år, indtil din nye ligusterhæk har nået den ønskede højde.

Hvorfor er det vigtigt at klippe ligusterhækken regelmæssigt?

Klipning af ligusterhækken er vigtigt for at bevare den ønskede form, fremme tættere vækst, fjerne døde grene og forbedre lysgennemtrængningen, hvilket resulterer i en sund og velplejet hæk.