Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Full Star 4.8 af 5 stjerner på Trustpilot

fædighæk liguster terrasse

Hvilken type ligusterhæk skal jeg vælge?

Der findes forskellige sorter af ligusterhække, som har hver sine kendetegn. De tre overordnede kategorier er Liguster vulgare 'Atros', Liguster vulgare 'Liga' og Liguster ovalifolium. Her på siden vil vi gennemgå de forskellige typer af ligusterhække, så du nemmere kan træffe beslutningen om, hvilken type du skal vælge.

Den almindelige Liguster (Ligustrum vulgare)

Den mest almindelige ligusterart er Ligustrum vulgare. Denne art liguster har to undersorter: Ligustrum vulgare 'Atros' og Listrum vulgare 'Liga'.

Derudover findes der en anden art kaldet Ligustrum ovalifolium.

Hos PRIMA FÆRDIGHÆK finder du alle 3 sorter i sortimentet.

Læs også vores guide: Kend forskellen på liguster 'Liga' og 'Atros'.

Ligustrum vulgare 'Atros'

Ligustrum vulgare 'Atros' er et populært valg af hæk på grund af sine karakteristiske træk. Den skiller sig ud ved at have mørkere og buttede blade, hvilket giver den et fyldigt udseende. Derudover har 'Atros' en busket og tæt grenstruktur, der også bidrager til det fyldige udseende.

Denne sort ligusterhæk er kendt for at være vintergrøn. Det er en delvis stedsegrøn hæk, hvilket vil sige, at den beholder sine ægformede, grønne blade det meste af vinteren. Denne type liguster beholder grønt løv længere ind i vinteren end Liguster 'Liga'. Den har først løvfald i april, hvilket giver dig en rigtig flot hæk det meste af året.

'Atros' når en imponerende højde på 3-4 meter og bredde på 2-3 meter, hvilket skaber en robust og busket hæk ideel til privatliv og afskærmning. Den trives i forskellige miljøer, er let at etablere og gør sig særligt godt til formklipning. Med en god væksthastighed opnår 'Atros' hurtigt den ønskede højde og tæthed.

Kendetegn ved Liguster 'Atros'

Mørkegrønne blade ⋅ Stedsegrøn ⋅ Vindstærk ⋅ Vinterløv ⋅ Dufter ⋅ Får blomster og bær ⋅ Angribes ikke af dyr ⋅ Tåler sandet jordbund ⋅ Tåler leret jordbund ⋅ Tåler fugtig jord ⋅ Tørketålende ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler salt luft ⋅ Skyggetålende ⋅ Giftig ⋅ Tåler beskæring og faconklipning

Liguster Atros blade

Ligustrum vulgare 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' er en mere vinterhårdfør og robust hæk end Liguster 'Atros', og den er også kendt som den mest hårdføre type af liguster. Med en mere opretvoksende grenstruktur og grovere grene, tåler Liguster 'Liga' større snetryk sammenlignet med andre ligustersorter som Liguster 'Atros'.

Denne type liguster er kendetegnet ved at have en smuk dybgrøn farve. Den er populær i mange villakvarterer på grund af den tætte grenstruktur, der sikrer grønt læ og afskærmet privatliv med det samme efter plantning.

Liguster 'Liga' trives både i sandet og leret jord. Den tåler desuden både tørke og skygge, den er meget tolerant over for frost, og så tåler den at blive plantet i områder med meget vind. Næsten uanset plantestedet kan denne type liguster klare sig godt. Den er med andre ord en rigtig nem hæk at få succes med.

Liguster 'Liga' har løvfald i marts/april, og den kan blive omkring 3-4 meter høj og 2-3 meter bred. Den egner sig derfor også godt til formklipning.

Liguster 'Liga' er den bedste, mest klimastærke og sunde ligustertype på markedet nu. Så hvis du søger toppen af poppen inden for ligusterhække, er denne type det oplagte valg for dig.

Kendetegn ved Liguster 'Liga'

Små, elliptiske blade ⋅ Mørkegrøn farve ⋅ Tæt forgrening ⋅ Beholder sit løv om vinteren ⋅ Vindstærk ⋅ Meget hårdfør ⋅ Vinterløv ⋅ Dufter ⋅ Får blomster og bær ⋅ Angribes ikke af dyr ⋅ Tåler sandet jordbund ⋅ Tåler leret jordbund ⋅ Tåler fugtig jord ⋅ Tørketålende ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler salt luft ⋅ Skyggetålende ⋅ Giftig ⋅ Tåler beskæring og faconklipning

Liguster Liga blade

Ligustrum ovalifolium

Ligusteren ovalifolium har flere karakteristiske træk, der adskiller den fra andre ligusterarter.

Ligustrum ovalifolium er kendetegnet ved at være en bredbladet liguster. Den gør sig rigtig godt som hæk, og den tåler at blive både klippet og beskåret (også faconklippet), men den er ikke lige så robust og hårdfør som nogle af de andre ligustersorter. Denne type er mere sensitiv og har en lavere tolerance over for frost end sine artsfæller.

Trods sine mindre hårdføre egenskaber er Ligustrum ovalifolium en vintergrøn, smuk og robust hæk. De grønne, brede blade, der når en længde på ca. 5-6 cm, giver en tæt og virkelig flot hæk.

Liguster ovalifolium er særligt velegnet som hæk, hvis du er bosat nord for Limfjorden, Sydhavsøerne og Bornholm samt kystnære områder, hvor vinterfrosten ikke er lige så intens.

Liguster ovalifolium taber sit løv i maj, og den kan nå en højde på omkring 3-4 meter med en bredde på 2-3 meter.

Du skal vælge denne type liguster, hvis du ønsker en ligusterhæk med virkelig smukke, bredbladede, mørkegrønne blade. Med sin evne til at være vintergrøn, får du her en hæk, der bevarer de grønne blade vinteren over.

Kendetegn ved Liguster ovalifolium

Ovale og grønne blade ⋅ Bredbladet ⋅ Hurtigvoksende ⋅ Vindstærk ⋅ Vinterløv ⋅ Dufter ⋅ Får blomster og bær ⋅ Angribes ikke af dyr ⋅ Tåler sandet jordbund ⋅ Tåler leret jordbund ⋅ Tåler saltet jordbund ⋅ Tåler fugtig jord ⋅ Tørketålende ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler salt luft ⋅ Skyggetålende ⋅ Tåler beskæring og faconklipning

Liguster Ovalifolium blade

Hvilken liguster er bedst?

Valget af den bedste ligusterhæk afhænger i høj grad af personlige præferencer og behov. Hver type liguster har sine unikke træk og fordele, så det endelige valg afhænger af dine præferencer og de specifikke forhold i din have.

Uanset hvilken type liguster du vælger, kan du finde et bredt udvalg hos PRIMA FÆRDIGHÆK. Vi står også klar til at hjælpe dig med at træffe valget om, hvilken type liguster der passer bedst til dig. Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til de enkelte typer af liguster eller søger generel rådgivning til at vælge den bedste ligusterhæk til din have.

Sammenligning

01 'Atros'

 • Fyldigt udseende
 • Mørke og buttede blade
 • Busket og tæt grenstruktur
 • Vintergrøn / delvis stedsegrøn
 • Trives i flere forskellige miljøer

02 'Liga'

 • Den mest hårdføre liguster
 • Smuk, dybgrøn farve
 • Opretvoksende, tæt grenstruktur
 • Trives næsten alle steder
 • Nem at få succes med

03 Ovalifolium

 • Smukke, bredbladede blade
 • Vintergrøn
 • Hurtigvoksende
 • Tæt og elegant hæk
 • Tåler ikke hård frost