Det skal du vide, inden du vælger kirsebærlaurbærhæk til din have
Kirsebærlaurbær (som også går under navnet laurbærkirsebær eller Prunus laurocerasus) er en frodig hæk, der allerede fra første plantning pryder din have med en flot, grøn facade. Kirsebærlaurbær har mange gode egenskaber, som du som hus- eller lejlighedsejer kan få gavn af, når du skal vælge hæk. Men hækken stiller også krav til både pasning, klima og vedligeholdelse, som kan være afgørende for, om det er den rette hæk for dig.
Her gennemgår vi både fordele og ulemper ved at have en kirsebærlaurbær-færdighæk, så du kan finde ud af, om det er det rigtige valg for dig.
Fordele
Hækken med det altid stedsegrønne udtryk
Kirsebærlaurbærhækken vælges ofte for sin flotte stedsegrønne farve, der pryder haven året rundt. Har du en hæk, der trives, prydes de store, grønne blade i maj og juni med cremehvide blomster.
Kendetegnet ved kirsebærlaurbærhækken er netop dens løv, der året rundt spreder glæde med sin flotte farve - også om vinteren, når frosten står for døren. Det er dog en smagssag. Er du mere til en hæk med løv, der skifter farve til de varme efterårstoner, er en bøgehæk det, du skal gå efter. Hvis du derimod går efter en vinterhæk, skal du kigge nærmere på: liguster, kristtorn, thuja og taks.
Få en frodig og fyldig hæk på ingen tid
Når du køber en kirsebærlaurbær-færdighæk fra PRIMA FÆRDIG HÆK er planterne allerede vokset til en betydelig højde og fylde, så du fra start har en flot hæk. Det tager dermed ikke længe at etablere en hæk, der er, som du ønsker.
Det har både sine fordele og ulemper. Med en hæk, der gror betydeligt og er udstyret med store blade, kræver det også, at du er villig til at bruge tid på at holde den pæn og klippe den sirligt med en beskæringssaks hvis du vil undgå tørre bladkanter og overskårne blade. Af samme grund er kirsebærlaurbærhækken ikke oplagt til dig, der elsker en snorlige og skarpt klippet hæk. Her skal du i stedet gå efter en plante med mindre blade som f.eks. den populære ligusterhæk.
Ulemper
Pas på med det hårde danske klima
Vi ser ofte hække som bøg og liguster rundt i de danske haver. Og det har især det danske klima en stor indflydelse på. Netop de to hække er gode til at håndtere det skiftende og til tider hårde vejr, som Danmark byder på. Her er kirsebærlaurbærhækken en smule mere sart og kan have tendens til frostfølsomhed. Det betyder, at du skal undgå at placere den de mest udsatte steder. Er der større områder på din grund med åbne arealer, der ofte er udsat for vind og vejr, kan kirsebærlaurbær være sværere at få til at trives.
Dog tåler kirsebærlaurbærhækken skygge, så her er du ikke så begrænset af, at den skal placeres i solrige områder. Og så trives hækken i de fleste jordtyper.
Pasning og plejning af en kirsebærlaurbær-færdighæk
Kirsebærlaurbær kommer oprindeligt fra varmere himmelstrøg i Sydeuropa og Asien. Foruden overfølsomheden for hårdere frost betyder det, at hækken kræver en del vand for at trives. Generelt kræver kirsebærlaurbærhækken vanding 1-2 gange i ugen, og i tørre perioder kan behovet for vandtilførsel være endnu større. Efter 2-3 år er hækken veletableret, og her kan du nøjes med at vande den i tørre perioder, alt afhængig af din jordtype. link
Foruden vanding er det nødvendigt for en kirsebærlaurbær-færdighæk at få tilført gødning årligt. Hyppigheden afhænger af, hvilken type gødning du vælger.
Overvejer du en kirsebærlaurbærhæk til din have, er det derfor vigtigt, at du overvejer, om du har tid og lyst til at sætte dig ind i hækkens behov for pasning. Er du mere til en hæk, der er tæt og kan klippes helt smal, så er liguster eller bøg det rette valg for dig.
Se hele vores kirsebærlaurbær-sortiment.